Εκτύπωση

Το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση «Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης ? 2019» που διοργανώνεται από τα ΕΚΦΕ Σερρών, Λακωνίας, Πιερίας, Κω, Θεσπρωτίας και Αργολίδας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η μέτρηση έγινε στη αυλή του σχολείου μας, στις 20 Μαρτίου 2019 ώρα 12:31μμ. Μετρήσαμε το μήκος ενός αντικειμένου, το οποίο διατηρούσαμε σε κατακόρυφη θέση και το μήκος της σκιάς του. Η μέτρηση έγινε την παραπάνω χρονική στιγμή, την ημέρα της εαρινής  ισημερίας όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στον ισημερινό.

Κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς προσδιορίσαμε ότι η ακτίνα της Γης είναι 6336km που αποτελεί μια πολύ καλή προσέγγιση. Σφάλμα περίπου 0,5% (ενδεικτική τιμή 6371km)

 

Η «προστιθέμενη αξία» του πειράματος του Ερατοσθένη

Εκτελώντας το ιστορικό αυτό πείραμα, τα παιδιά:

 

Λίγα λόγια για την ιστορία του πειράματος

Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, όπου σε έναν πάπυρο διάβασε ότι το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο), στη Συήνη (Ασσουάν), οι κατακόρυφοι στύλοι δεν έριχναν καθόλου σκιά και ο Ήλιος καθρεφτιζόταν ακριβώς στον πυθμένα ενός πηγαδιού. Παρατήρησε όμως ότι στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά. Σκέφτηκε πως αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δυο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δυο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβαίνει; Την απάντηση έδωσε ο Ερατοσθένης υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη όπως νόμιζαν τότε αλλά σφαιρική. Ο υπολογισμός της ακτίνας της Γης μπορεί να γίνει, αν είναι γνωστή η απόσταση Συήνης-Αλεξάνδρειας -την οποία σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Ερατοσθένης για να τη μετρήσει προσέλαβε βηματιστές- και η διαφορά των γεωγραφικών πλατών των δύο πόλεων, η οποία -από το μήκος της σκιάς ενός οβελίσκου- υπολογίστηκε ίση με περίπου 7 μοίρες.

Η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε ίση με περίπου 40.000 Km, μια απάντηση που ο Ερατοσθένης έδωσε χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν από 2,5 χιλιετίες. Επομένως, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι' αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.