«Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο»
Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο που φιλοξενεί την περιοδική ψηφιακή έκθεση προηγμένης τεχνολογίας «Ο Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο».
Μας δόθηκε η ευκαιρία, σε 60 μαθητές της Β΄ τάξης, τους συνοδούς καθηγητές, στον π. Δοσίθεο και στους τρεις φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, που κάνουν φέτος μαζί μας, τη διδακτική πρακτική τους, να θαυμάσουμε το εμβληματικό έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τη Διεπιστημονική Ομάδα του Ε.Μ.Π. που είχε την επιστημονική ευθύνη του έργου σε συνεργασία με το National Geographic και παραδόθηκε στις τρεις Χριστιανικές Κοινότητες, Φύλακες του Παναγίου Τάφου, το Μάρτιο 2017.
Απολαύσαμε ολόκληρο το έργο, όπως αυτό αναδείχτηκε μέσα απο την πρωτοποριακή τρισδιάστατη ψηφιακή αυτή έκθεση, η οποία αποτελείται από δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος παρακολουθήσαμε την έκθεση του National Geographic Society (NG), όπως έχει διατεθεί στο Ε.Μ.Π. από τον επιμελητή της και Αρχαιολόγο του National Geographic Society κ. Fredrik Hiebert και την διευθύντρια του μουσείου του National Geographic κα. Kathryn Keane.
Στο δεύτερο μέρος είδαμε τα δεδομένα που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια του έργου αποκατάστασης, ιδιαίτερα δε, τα ευρήματα που προέκυψαν, αφού άνοιξε ο Πανάγιος Τάφος για πρώτη φορά μετά από πέντε αιώνες.
Η διαδραστική χρήση νέων τεχνολογιών κατάφερε να μας «μεταφέρει» νοητά στα Ιεροσόλυμα, στο Ναό της Αναστάσεως και μας επιτράπηκε να «δούμε από κοντά» το μνημείο, τις εργασίες αποκατάστασης και την ανάδειξη των αξιών του Παναγίου Τάφου. Οι ψηφιακές εικόνες και τα βίντεο μας ταξίδευσαν κυριολεκτικά στην Ιερουσαλήμ και στα άδυτα του Πανάγιου Τάφου. Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία.
Η έκθεση αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας και διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (η τότε Υπουργός Λυδία Κονιόρδου χαρίζει τη φωνή της στην ξενάγηση) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων, τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ Ιερώνυμου Β΄ και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. (διαβαστε τη συνέχεια του άρθρου...)
Η Αγία Δύναμης της Μητροπόλεως
Η όμορφη μέρα μας συνεχίστηκε και μετά το πέρας της ξενάγησης στο Βυζαντινό Μουσείο. Κατεβήκαμε περπατώντας την οδό Αγίας Σοφίας προς το Σύνταγμα σχολιάζοντας την εμπειρία μας, φτάσαμε στην αρχή της οδού Μητροπόλεως και εκεί είχαμε μια έκπληξη, που μας επιφύλασσε ο π. Δοσίθεος σε απόλυτη συνέχεια με ότι είχαμε πιο πριν ζήσει. Σταματήσαμε μπροστά σε ένα πολύ όμορφο εκκλησάκι που εκείνος λειτουργεί τις Κυριακές, βοηθώντας το γηραιό εφημέριο. Μπήκαμε μέσα και αισθανθήκαμε την κατάνυξη που ολοκλήρωνε το λιβάνι που ευωδίαζε από τη Θεία Λειτουργία που είχε τελειώσει.
Αν περπατάς αφηρημένος, ίσως να μη δεις το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, που είναι ασφυκτικά περικυκλωμένο από το σύγχρονο κτίριο που για πολλά χρόνια στέγαζε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ο π. Δοσίθεος με την χαρακτηριστική του φυσιογνωμία ? τα υγρά μάτια και το γλαφυρό τόνο της φωνής του - μας έδωσε τις ανάλογες πληροφορίες.
Το εκκλησάκι ονομάζεται Αγία Δύναμη, είναι μονόκλιτη βασιλική με καμάρα κτίστηκε τον 16ο αιώνα και υπήρξε μεγάλο σε έκταση μετόχι της Μονής Πεντέλης με αγροτική παραγωγή και ζώα. (διαβαστε τη συνέχεια του άρθρου...)